Gradient Revolution MK IV

5200,00

Yksi arvostetuimpia kaiuttimia kautta aikojen, pari

  

Gradient Revolution on ainutlaatuinen kaiutin, jossa on yhdistetty suuren paneelin ja pienen tarkkailukaiuttimen parhaat puolet. Näistä lähtökohdista on kehitetty kaiutinkonsepti, joka on tunteettomampi huoneen haittavaikutuksille kuin useimmat muut kaiuttimet. Tilantuntu on uskomaton, seinien vaikutus toistoon olematon ja kuulija siirtyy suoraan keskelle musiikkia.

Uusin kehitysversio Gradient Revolution MK IV jatkaa edeltäjiensä tavoin vallankumousta maailmalla. Gradient Revolution on edelleen yksi kaikkein parhaista.

DIPOLIBASSO Gradient Revolution -kaiuttimen basso-osa koostuu kahdesta pitkäiskuisesta 30 cm erikoiselementistä. Elementit on asennettu avoimen rungon etulevyyn. Koteloimattoman rakenteen ansiosta bassojen säteilykuvio on kahdeksikko (dipoli) paneelikaiuttimien tapaan. Basso-osan alarajataajuus on 30 Hz ja se toistaa matalia taajuuksia 200 Hz asti – sen toiminta on siis rajattu juuri sille alueelle, millä seisovat aallot yleensä värittävät toistoa.

Tavallinen koteloitu kaiutin säteilee matalilla taajuuksia kaikkiin suuntiin. Seisovia aaltoja syntyy silloin kolmessa suunnassa: samansuuntaisten seinien sekä katon ja lattian välille. Gradient Revolution ei synnytä lattian ja katon suuntaista seisovaa aaltoa. Sellaisia voi syntyä vain kaiuttimen säteilysuunnassa. Gradient Revolution -kaiuttimen basso-osa on kääntyvä. Se voidaan suunnata kolmella eri tavalla. Tämän ansiosta seisovien aaltojen vaikutus toistoon kyetään minimoimaan. Bassotoisto saadaan tasaisemmaksi kuin millään muulla rakenteella.

YKSIPISTESÄTEILIJÄ Yli 200 Hz taajuudet toistetaan koaksiaalisella yksipistesäteilijällä. Keskiäänistä 2800 Hz asti huolehtii 170 mm lasikuitukartio-elementti. Tätä korkeammat taajuudet toistetaan keskiäänielementin puhekelan sisään asennetulla alumiini kalotilla. Yksipistesäteilijää pidetään ihanteellisena säteilijänä mm. sen erinomaisten vaihe- ja taajuusvasteominaisuuksien ansiosta. Tuloksena on tarkka, vakaa ja kolmiulotteinen stereokuva. Äänitystekniikan erot paljastuvat selvästi.

KARDIOIDI SÄTEILYKUVIO Keskiäänielementti toimii Gradientin kehittämässä akustisessa resistanssikotelossa. Koteloinnin ansiosta kaiuttimen säteilykuvio on hertta eli kardioidi. Korkeaäänikaiuttimen sijoituksen johdosta myös korkeiden taajuuksien säteilykuvio on kardioidia muistuttava. Yli 200 Hz taajuuksilla Gradient Revolution säteilee ääntä käytännössä vain eteenpäin. Sivulle ja taaksepäin säteily on vaimennettu voimakkaasti. Takasäteilyn teho on vain sadasosa etusäteilystä.

Gradient Revolutionissa säteilykuvioihin eri taajuuksilla on kiinnitetty erityistä huomiota. Kaiuttimesta itsestään tai lähipinnoista heijastuu kuuntelupaikalle ääntä äärimmäisen vähän. Tavanomaisten kaiuttimien synnyttämä lattiaheijastus on Revolutionissa minimoitu. Huoneen vaikutus keskialue- ja diskanttitoistoon on mitätön, ja kaiutin soi samalla tavalla eri huoneissa.

TASAINEN TEHOVASTE Gradient Revolution -kaiuttimen kuuntelupaikalle säteilemä suora ääni on hyvin tasainen. Mutta tämä ei vielä riitä. Jokainen kaiutin säteilee ääntä myös kaikkiin muihin suuntiin. Jos kaiuttimen kokonaissäteilyssä on korostumia ja vaimentumia, kaiuntakenttä muodostuu epätasaiseksi, ja ääni värittyy. Kun eri suuntiin mitatut toistokäyrät ovat lineaarisia, myös tehovasteesta tulee lineaarinen.

JAKOSUODIN – KAIUTTIMEN SYDÄN Jakosuodin vaikuttaa ratkaisevasti kaiuttimen äänellisiin ominaisuuksiin. Suotimen sähköisillä vasteilla yksinään on vähän merkitystä – paitsi tehonkeston kannalta. Tärkeintä on elementtien ja suotimen yhdessä aikaansaama akustinen vaste. Monitiekaiuttimen äänenlaatu riippuu siitä, miten hyvin tässä onnistutaan. Revolutionin suotimen akustiset jyrkkyydet ovat 18 ja 24dB/oktaavi. Kaksiosainen jakosuodin on tehty vain parhaista osista: Gradientin itse valmistamista ilmasydämisistä keloista, lankavastuksista ja muovikondensaattoreista.

MONIPUOLISET SIJOITTELUMAHDOLLISUUDET Gradient Revolution voidaan sijoittaa kuuntelutilaan kuten paneelikaiutin. Kaiuttimen ja takaseinän väliin jätetään tilaa metri tai kaksi. Paneelisijoituksessa basso-osa voidaan suunnata kolmella eri tavalla seisovien aaltojen minimoimiseksi. Kun tavallinen paneelikaiutin sijoitetaan seinää vasten, bassotoisto vaimenee ja keskiäänialue värittyy aikaisten heijastusten vuoksi. Gradient Revolution selvittää kummankin ongelman.

Seinäsijoituksessa basso-osa suunnataan seinän suuntaisesti. Basson tasoa voidaan säätää muuttamalla etäisyyttä seinästä. Kaiuttimen lievä kääntäminen puolestaan antaa mahdollisuuden basson sävyjen hienosäätöön. Keskiääni- ja diskanttialue toistuu puhtaasti, sillä haitallisia aikaisia seinäheijastuksia ei synny. Ääni seinäsijoituksessa on yhtä puhdas kuin paneelisijoittelussa.

MYÖS KOTITEATTERIIN Gradient Revolution -kaiuttimet on suunniteltu vaativaan hifi-käyttöön. Mikään ei kuitenkaan estä käyttämästä niitä myös hifi-tasoisen kotiteatterijärjestelmän pääkaiuttimina.

MONIA HYÖDYLLISIÄ OMINAISUUKSIA Liittimet pohjassa Gradient Revolution -kaiuttimen eri sijoitusvaihtoehdot eivät vaikuta kaiuttimen ulkonäköön. Kaiutin näyttää samanlaiselta sekä seinä- että paneelisijoituksessa. Liittimet on sijoitettu kaiuttimen pohjaan, ja kaiutinkaapeli voidaan vetää vapaasti haluttuun suuntaan. Kaiutin voidaan kaksoisjohdottaa ja sitä voidaan ohjata myös kahdella vahvistimella (bassoja yhdellä ja keskiääni/diskanttiosaa toisella). Jalat tai piikit kaiutin on varustettu lattiaa naarmuttamattomilla portaattomasti säädettävillä huonekalujaloilla. Ne voidaan korvata myös 6mm kierteeseen sopivilla piikeillä. Helppo kuorma vahvistimelle – Gradient Revolutionin minimi-impedanssi on 5 ohmia, joten se on helppo kuorma vahvistimelle. Vahvistimen minimitehoksi suositellaan 2 x 50 W.

VIIMEISTELYVAIHTOEHDOT JOKAISEEN MAKUUN Gradient Revolution on suunniteltu ja valmistettu Suomessa korkein laatukriteerein. Laajan vakiovalikoiman lisäksi, lukuisat erikois-viimeistelyvaihtoehdot antavat mahdollisuuden rakentaa kaiuttimet sisustukseen sopiviksi.

KOKONAISUUS RATKAISEE Kaiutinsuunnittelu on anteeksiantamatonta. Hienot ideat, uudet toimintaperiaatteet, eksoottiset materiaalit tai kalliit komponentit eivät takaa hyvää lopputulosta. Yksikin äänellinen virhe voi pilata muutoin erinomaisen kaiuttimen. Revolution kaiuttimen suunnittelussa ja valmistuksessa on hyödynnetty vuosikymmenien kokemusta kaiutintekniikassa.

Valmiin kaiuttimen takana on useita erilaisia mekaanisia ja sähköisiä prototyyppejä, satoja kuuntelutunteja tehtaan kuunteluhuoneessa, henkilökunnan kotona ja ”kultakorvaisten” asiakkaiden luona. Gradient Revolution -kaiuttimen monista käänteentekevistä teknisistä ratkaisuista huolimatta – tai niiden ansiosta – toivomme kuuntelijan huomion kiinnittyvän ensi sijassa musiikkiin. Jos näin käy, se on paras kiitos kaiuttimen valmistajalle.

OMINAISUUKSIA

Säteilykuvio: Basso: dipoli, keskialue & diskantti: kardioidi
Taajuusvaste: 50-20000Hz +/-2dB, -6dB@30Hz Ylärajataajuus yli 50kHz
Impedanssi: 6 Ohmia, minimi 5 Ohmia
Herkkyys: 87dB/2.83V/1m
Suositeltava vahvistinteho: 50-250W
Elementit: 2×300mm pitkäiskuinen basso, 1x176mm lasikuitu keskiääninen, 1x25mm koaksiaalinen AL-dome
Jakotaajuudet: 200Hz ja 2800Hz
Liitännät: Kullatut naparuuvit 4kpl. 4mm banaanipistokkeet ja haarukkaliittimet sopivat
Erityisominaisuus: Bassotason säätö
Pintakäsittely: Vakiona saarnivaneri tai valkolakattu saarnivaneri. Musta, valkoinen, vaalean harmaa kangas
(katso lisähintaiset vaihtoehdot tuotelistauksesta)
Mitat (LKS): 41 × 102 × 36cm
Paino: 24kg
Tuotearviot: valmistajan lista
Tuote-esite: lataa esite

Nimi
Sähköposti
Puhelin
Enquiry
Päivitetään…
  • Ostoskori on tyhjä.