Wilson banner

Wilson Audio

Wilson Audio Specialties Inc. eli Wilson Audio on yhdysvaltalainen kaiutinvalmistaja, jonka nimi yhdistetään välittömästi huippuluokan ylellisiin kaiuttimiin ja hyvästä syystä, koska eräät absoluuttisesti hienoimmista ja kalleimmista kaiuttimista maailmassa tulevat juuri Wilson Audiolta.

Näytä tuotteet / Vieraile sivustolla

Wilson Audion historia

Wilson Audion perusti David A. Wilson (1944–2018) vaimonsa Sheryl Lee Wilsonin kanssa vuonna 1974. Tällä hetkellä perheyritystä johtaa heidän poikansa Daryl C. Wilson. 1990-luvun alussa yritys siirtyi Provoon, Utahiin, missä se on yhä.

Kemiaa ja molekyylibiologiaa opiskellut David A. Wilson kiinnostui jo varhain äänentoistosta, ja erityisesti kaiuttimien suunnittelusta. Ennen päätöstä oman firman perustamisesta David A. Wilson työskenteli mm. lääkeyhtiö Pfizerille ja tuotesuunnittelijana Cutter Labsille Berkeleyssä.

Sieltä hänen kerrotaan omaksuneen tieteellisen prosessin protokollat ja menettelytavat, joita sovelsi myöhemmin intohimoonsa: kaiutinsuunnitteluun. David Wilson teki myös lyhyen, mutta arvostetun uran audiojournalistina kirjoittamalla laitearvioita mm. The Absolute Sound -lehteen.

Wilson Audio tuli nopeasti tunnetuksi huippumoderneista, tiukkojen standardien mukaisesti rakennetuista kaiuttimistaan. Aluksi Wilson hätkähdytti markkinoita kookkailla ja painavilla modulaarisilla kaiuttimilla, joissa jokaiselle elementille oma kotelo, ja moduulien täsmällisellä sijoittamisella niin että ääni saapui kuuntelijan korviin samanaikaisesti.

Myöhemmin kun kotelot valmistettiin erilaisista komposiittimateriaaleista – Wilson audion tavaramerkki – korostui koteloiden absoluuttinen jäykkyys ja resonoimattomuus. Juuri kaiutinkoteloon liittyvien innovaatioiden ansiosta David Wilsonia arvostettiin korkealle oman sukupolvensa kaiutinsuunnittelijoiden keskuudessa.

Alaa pitempään seuranneeet muistavat ensimmäiset Wilson-klassikot, kuten kaksimetrisen, kaksirunkoisen WAMMin (Wilson Audio Modular Monitor), joka oli tuotannossa vuosina 1981 – 2003 ja loi vankan pohjan yrityksen tulevalle maineelle.

Unohtaa ei pidä myöskään pientä monitoria WATTia (Wilson Audio Tiny Tot) vuodelta 1986 tai legendaarista ja vaikutusvaltaista WATT/Puppya (1989 – 2011). Seitsemän elementin X-1 Grand SLAMM (Super Linear Adjustable Modular Monitor) -kaiuttimesta ilmestyi useita versiota vuosina 1993 – 2006.

2000-luvulla kuuluisia Wilsoneita ovat olleet esimerkiksi Sophia (2001 – 2016), Alexandria X-2 (2003 – 2014), Duette (2006 – 2020), Sasha W/P (2009 – 2018), Alexia (2012 – 2017), Sabrina (2015 – 2020) ja Alexx (2016 – 2021). Jokainen näistä on ollut omalla tavallaan tapaus huippuluokan kaiuttimien markkinoilla.

Wilson Audion nykyinen valikoima koostuu kahdeksasta lattiakaiuttimesta ja kahdesta jalusta/seinäkaiuttimesta. Lisäksi on neljä subwooferia ja kaksi keskikaiutinta. Noin 10 000 euron parihinnalla TuneTot -jalustakaiutin on edullisin Wilsonin kaiuttimista, kalleimman, WAMM Master Chronosonicin, maksaessa lähemmäs miljoonan viimeistelystä riippuen. Kalleimmat Wilsonit edustavat kaiutinvalmistuksen Rolls-Royce-luokkaa.

Wilson Audion teollisuushistoriasta on myynnissä 350-sivuinen teos The Wilson Way, joka kertoo niin yrityksen alkuperästä ja vaiheista kuin myös perustajiensa, Dave Wilsonin ja Sheryl Lee Jamisonin, yhteisen tarinan.

Wilsonin oma levy-yhtiö Wilson Audiophile Definitive Recordings julkaisi vuosina 1977–1995 yhteensä 31 lp- ja cd-levyä. Monet levyistä olivat David Wilsonin itsensä taltioimia ja masteroimia. Valikoituja nimikkeitä on edelleen saatavana korkearesoluutioisina uudelleenjulkaisuina.

Päivitetään…
  • Ostoskori on tyhjä.